Annonce

Annonce

Køer og kalve i halm i en stald - besøgende ses i baggrunden

Det er vigtigt at holde fokus på tvillingemoderen i hendes goldperiode, så man kan tage specielt hensyn til hende. Foto: Irene Brandt

Har du styr på tvillingedrægtigheder?

FAGLIGT TALT: En god og rolig kælvning mindsker risikoen væsentligt for en tilbageholdt efterbyrd, samtidig med at koens chancer for en god opstart af laktationen øges markant.

Af: Birgitte Høyer, kvægrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Der kommer mere og mere fokus på tvillingefødsler, da tvillinger oftest medfører tab i driften. Fra simherd-beregninger anslås tabet pr. tvillingedrægtighed at være ca. 1.800 kr. fordelt på større risiko for abort, mindre værdi af fuldbårne kalve, koens ydelsesfald og større risiko for udsætning.

Så hvad kan man gøre?

Først og fremmest kræver muligheden for handling, at man har en viden om koens drægtighed. Det vil sige, at man ved drægtighedsundersøgelser bruger en scanner.

Der skal scannes første gang som ved normalt første drægtighedstjek 35-42 dage efter inseminering.

Finder man her en tvillingedrægtighed, bør man scanne koen igen ved dag 60 i drægtigheden, da det kan ske, at hun har tabt det ene embryon.

Er der fortsat tvillinger hér, ender en normal drægtighed enten i abort eller kælvning af to kalve. Der er dog 20-25 procents chance for abort mellem dag 60 og dag 260 i tvillingedrægtigheden.

Det er for nyligt blevet muligt at registrere en tvillingedrægtighed i DMS.

Dette er er en stor fordel, da det så er blevet væsentligt lettere at hjælpe koen godt på vej, for en fuldbåren tvillingedrægtighed er oftest kortere end en normal drægtighed. Det tager DMS højde for og vil derfor rykke hendes forventede kælvning frem.

Ligeledes vil hendes forventede goldningsdato også blive fremrykket en til to uger før normalt, så hun stadig har muligheden for en otte ugers goldperiode.

Det er dog også vigtigt fortsat at holde fokus på tvillingemoderen i hendes goldperiode, så man kan tage specielt hensyn til hende og evt. sikre, at hun kommer rettidigt på close up-blanding, hvis man bruger sådan én, eller i enkeltboks tidligere end normalt. Så har man alle muligheder for at opdage, når kælvningen går i gang, og derved hjælpe til, så koen ikke anstrenges unødigt.

En god og rolig kælvning mindsker risikoen væsentligt for en tilbageholdt efterbyrd, samtidig med at koens chancer for en god opstart af laktationen øges markant.

Flere artikler fra samme sektion

Dyrlægen skal konstatere, at grisen er en han, før økologen må kastrere

Økologiske svineproducenter må ikke kastrere smågrise selv, medmindre dyrlægen har konstateret, at grisen er en hangris først. Hos Trine Sund Kammersgaard frustrerer reglerne, der koster op mod 85.000 kr. om året i dyrlægeregninger.

16-05-2022 5 minutter Svin,   Dyrevelfærd

Drivgangene er den største udfordring for klovsundheden

Klovsundheden betyder meget for koens velfærd, og ifølge en specialist er det drivgangene, som er den største udfordring for økologerne. Man kan dog gøre meget for at forebygge skader.

14-05-2022 5 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Afgræsning

Adfærdsbehov kan ikke bare avles væk: »Manglende mulighed for at rode er en af risikofaktorerne bag halebid«

Landbrugsdyr har adfærdsbehov, der ligger så dybt i dem, at det ikke kan avles væk. En gris, som går på stald hele livet, vil have en medfødt trang til at rode i jord og bygge rede, og det har den bedst mulighed for under åben himmel.

12-05-2022 8 minutter Dyrevelfærd,   Forskning